
ایمپلنت دندان روشی عالی برای جایگزینی بلند مدت دندانهای عقبی دهان محسوب میشود اما دقیقا طول عمر ایمپلنت چقدر است؟
عوامل زیادی بر طول عمر و دوام ایمپلنت دندان تأثیر میگذارد از جمله سبک زندگی بیمار و رعایت بهداشت دهان. در حقیقت تکنولوژی ایمپلنت دندان در سالهای اخیر به قدری پیشرفته شده است که عدم موفقیت ایمپلنت به علت باز پس زدن بدن یا مشکلات عملکردی بسیار کاهش یافته و در واقع بیشتر وقایعی مربوط به گذشته است.
بیماریها و مشکلات پزشکی زمینه ای و استفاده نادرست از دندان ایمپلنتی از جمله عواملی هستند که میتوانند منجر به شکست درمان ایمپلنت شوند.
فهرست عناوین
اجزا و قطعات ایمپلنت دندان
برای این که در مورد دوام و طول عمر ایمپلنت ، درک بهتری داشته باشید ابتدا باید با سه بخش اصلی آن آشنا شوید:
۱- پایه ایمپلنت – ایمپلنت در واقع به پایه تیتانیومی (یا زیرکونیا) شبیه به پیچ گفته میشود که در داخل استخوان فک جایگذاری میشود و همانند ریشه دندان، دندان مصنوعی یا روکش دندان را محکم و ثابت نگه در جای خود میدارد.
۲- اباتمنت – اباتمنت قطعه واسطه بین ایمپلنت و روکش دندان است.
۳- روکش دندان – روکش دندان در واقع تاج دندان مصنوعی است که از جنس سرامیک ساخته میشود و محکم به اباتمنت وصل میشود تا جای خالی دندان را پر کند.
به طور کلی غالباً اباتمنت و روکش دندان بیشتر از ایمپلنت در معرض آسیب دیدگی قرار دارند.
طول عمر ایمپلنت دندان چه مدت است؟
در صورتی که بهداشت دهان را به خوبی رعایت کنید و مرتباً مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و سالی دو مرتبه چکاپ دندانپزشکی داشته باشید ، احتمالا پایه تیتانیومی ایمپلنت تا آخر عمر دوام خواهد داشت. با این حال روکش دندان طول عمر مشخصی بین ۱۰ تا ۱۵ سال دارد و معمولاً پس از آن نیاز به تعویض خواهد داشت. با این حال با رعایت بهداشت دهان میتوان طول عمر ایمپلنت را افزایش داد.
موقعیت دندان در دهان نیز یکی از عوامل تأثیر گذار در طول عمر ایمپلنت است ، ایمپلنت عقب دهان فشار بیشتری را در هنگام جویدن غذا تحمل میکند بنابراین سریع تر از ایمپلنت جلوی دهان ممکن است طول عمر آن به سر بیاید.
ایمپلنت در مقایسه با سایر روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته چگونه است ؟
ایمپلنت دندان به صورتی طراحی شده است که تقریباً یک راه حل دائمی برای پر کردن جای خالی دندانها به شمار میآید اما روشهای دیگر جایگزینی دندانهای از دست رفته مانند دندان مصنوعی و بریج دندان، طول عمر مشخصی دارند و پس از مدتی باید تعویض شود.
ایمپلنت دندان به دلیل جایگذاری در استخوان فک و جوش خوردن به استخوان، پشتیبانی محکم و مطمئنی دارد بنابراین درست همانند دندان طبیعی با آن میتوانید غذا بجوید بدون این که نگران تکان خوردن یا درآمدن ایمپلنت باشید.
ایمپلنت دندان دچار پوسیدگی نمیشود و سلامت دندانهای مجاور را به خطر نمیاندازد در حالی که روشهای دیگر مانند دندان مصنوعی و بریج دندان، پیامدهایی مانند ساییدگی و آسیب دیدن دندانهای دیگر را به دنبال دارند.
چه عواملی باعث شکست درمان ایمپلنت میشود؟
ایمپلنت دندان راه حل بلند مدت و قابل اعتمادی برای پر کردن جای خالی دندانها است و احتمال عدم موفقیت آن بسیار کم میباشد. با این حال برخی عوامل میتواند باعث عدم موفقیت زود هنگام ایمپلنت شود. در افرادی که دچار دیابت هستند و یا بیماریهای دیگری مانند سرطان دارند بیشتر احتمال دارد که ایمپلنت دندان موفق نباشد.
همان طور که گفته شد باید همانند دندانهای طبیعی خود از ایمپلنت دندان مراقبت کنید و مرتباً مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. در صورت ضعف شدید بهداشت و بروز عفونت لثه در پیرامون ایمپلنت ممکن است درمان با شکست مواجه شود.