اوردنچر

با لق شدن دندان یا افتادن دندان مصنوعی از دهان مشکل دارید؟

تکنیک های دندانپزشکی مدرن جایگزین پروتزهای سنتی برای جایگزینی دندان های از دست رفته ، پروتز های متکی بر ایمپلنت اوردنچر عملکرد طبیعی دندان ها را باز میگردانند.

اوردنچر چیست؟

اوردنچر پروتزی است که پس از کاشت ایمپلنت بر روی پایه های نگه دارنده یا همان ایمپنت قرار می گیرد.

[ratings]

با اوردنچر دوباره بخندید

اکثر مردم می خواهند با استفاده از روشی مطمئن برای دندان های از دست رفته خود روشی جایگزین پیدا کنند تا لبخندشان را دوباره به دست بیاورند و این یک دلیل عالی است.

با این حال، دندان های از دست رفته می تواند در بسیاری از موارد تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد.

ایمپلنت

پایه ایمپلنت کاشته شده در فک بیمار جهت ثابت کردن پروتز دندانی

پروتز

پروتز دندانی که قرار است روی پایه ایمپلنت قرار بگیرید می تواند ثابت یا متحرک باشد.

بال آباتمنت

با بال آباتمنت می توانید قابلیت متحرک بودن پروتز را تجربه کنید

فک پایین

قابلیت اوردنچر هم در فک پایین و هم در فک بالا قابل انجام است می شود.

اوردنچراوردنچر می تواند شما را بی دندانی و مشکلات آن نجات دهد

حتما افرادی را میشناسید که از دندان مصنوعی استفاده میکنند. اگر با آنها درباره دندان مصنوعی گفتگوی صمیمانه ای داشته باشید متوجه میشوید برای صحبت کردن و غذا خوردن با دندان مصنوعی مشکلات زیادی دارند و دندانشان دائما از جای خود تکان میخورد.

حتی برخی افراد از موقعیتهای اجتماعی دوری میکنند چون نگران درآمدن دندان مصنوعی هنگام صحبت کردن یا خندیدن هستند. بسیاری از این افراد از ایمپلنت دوری میکنند چون هزینه ایمپلنت زیاد است و یا تصور میکنند ایمپلنت برای افراد جوانتر است.

قبل از هر چیز باید دو نکته را به این افراد یاداوری کنید: اولا شما تنها نیستید و ثانیا یک ردیف کامل ایمپلنت دندان تنها روش جایگزین دندان مصنوعی کامل یا نیمه کامل نیست بلکه میتوانید از دندان مصنوعی با پشتیبانی ایمپلنت استفاده کنید که بسیاری از مشکلات مهم دندان مصنوعی را برایتان حل کرده و از طرفی هزینه بسیار کمتری در مقایسه با کاشت ایمپلنت به جای تک تک دندانها دارد.

مشکل بزرگ از دست دادن دندان

علیرغم پیشرفتهای دندانپزشکی در عصر جدید، از دست دادن بخشی از دندانها یا تمام آنها مشکل بزرگی برای سلامت افراد ایجاد میکند.

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت بی دندانی به عنوان یک نقص فیزیکی (به خاطر از دست دادن بخش مهمی از بدن)، ناتوانی (به علت محدود کردن عملکرد فرد در دو زمینه مهم خوردن و صحبت کردن) و معلولیت (به دلیل تغییرات قابل توجهی که برای جبران چنین نقصی لازم است) تعریف میشود.

این نقص تمام مشخصه های یک بیماری مزمن را دارد به این معنی که کاهش یا بهبود نمی یابد، غیر قابل علاج است و نیازمند استراتژیهای خاصی برای غلبه بر تاثیرات مخرب آن است.

دندان مصنوعی کامل بیش از یک قرن است که روش استاندارد درمان بی دندانی بوده است و جایگزین دندانها، استخوان و بافت از دست رفته دهان میشود اما لزوما عملکرد آنها را ندارد. مطالعات نشان میدهند بیشتر افراد از دندان مصنوعی بالا (ماگزیلاری) بیشتر از دندان مصنوعی پایین (ماندیبولار) رضایت دارند. حداقل نیمی از تمام افرادی که دندان مصنوعی فک پایین دارند از لحاظ راحتی یا ثبات آن در دهان از آن راضی نیستند.

علت نارضایتی از دندان مصنوعی پایین نسبت به دندان مصنوعی بالا

هنگامی که دندانتان را میکشید استخوان نگه دارنده آن ظرف چند هفته در پاسخ به فرایند التیام زخم شروع به تغییر شکل میکند. این فرایند ادامه پیدا میکند تا کاهش قابل توجهی در شکل و ارتفاع استخوان باقی مانده ایجاد میشود. بنابراین دندان مصنوعی که اندکی پس از کشیدن دندان کاملا اندازه بود خیلی زود لق میشود.

مقدار تحلیل استخوان در فک پایین چهار برابر بیشتر از فک بالاست و در سال اول بیشترین سرعت را دارد. به همین علت دندان مصنوعی پایین زودتر شل و لق میشود. دندان مصنوعی بالا به علت مساحت زیاد و خاصیت مکش خیلی بهتر در جای خود ثابت میشود در حالی که در مورد دندان مصنوعی پایین این مزایا وجود ندارد بنابراین بیشتر در جای خود تکان میخورد یا در می آید.

محکم کردن دندان مصنوعی با چسب دندان

بسیاری از افراد برای رفع مشکل تکان خوردن و حرکت کردن دندان مصنوعی از چسب دندان استفاده میکنند. با این حال استفاده از چسب دندانپزشکی در بلند مدت هزینه قابل توجهی به فرد تحمیل میکند.

علاوه بر هزینه چسب دندان، ممکن است استفاده از آن برای سلامتی مناسب نباشد. اطلاعات اولیه ایمنی مصرف زیاد چسب دندان را زیر سوال برده اند چرا که این چسبها حاوی روی هستند و بلع روی با اختلالات عصب شناختی ارتباط دارد. علیرغم این احتمال، هنوز خطر استفاده زیاد از چسب دندان کاملا مشخص نیست و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است. اگر به مقدار زیادی چسب نیاز دارید تا دندان مصنوعی خود را ثابت کنید، ابتدا درباره ایمنی استفاده از آن با دندانپزشک مشورت نمایید.

هدف اصلی از درمان ایمپلنت کمک به بیماران برای استفاده از پروتز ثابت دندانی با پشتیبانی ایمپلنت است. ایمپلنت دندان جایگزین ریشه دندان میشود و در استخوان فک جای میگیرد و روی آن روکش دندان متصل میشود. اما این گزینه ممکن است برای همه مقدور نباشد. بسیاری از افرادی که دندانهای خود را از دست داده اند نمیتوانند از عهده هزینه بالای این همه ایمپلنت دندان برایند.

خوشبختانه راهکار دیگری نیز برای پر کردن جای خالی دندانهای یک قوس دندانی وجود دارد: اوردنچر یا دندان مصنوعی با پشتیبانی ایمپلنت. دو ایمپلنت دندان در فک کاشته میشوند تا یک بریج ثابت را محکم در جای خود نگه دارند. چون دندان مصنوعی روی ایمپلنتها سوار میشود به آن اوردنچر (overdenture) گفته میشود. دندان مصنوعی با پشتیبانی ایمپلنت درمان نسبتا ارزان و در عین حال بادوام و مناسب به جای دندان مصنوعی یا کاشت تعداد زیادی ایمپلنت است.

مقایسه اوردنچر با دندان مصنوعیفواید اوردنچر ایمپلنتی

اوردنچر دو ایمپلنتی برای فک پایین راهکاری موثر و ساده است. ابتدا این روش در امریکای شمالی برای بیماران زیادی که به دنبال درمان ایمپلنت در مرحله جوش خوردن استخوان بودند انجام شد و دندان مصنوعی فک پایینشان تنظیم یا تعویض قاعده شده و روی ایمپلنت قرار گرفت.

مطالعات فواید زیادی در استفاده از اوردنچر فک پایین نشان میدهند. نتایج نشان میدهند استفاده از این روش تا حد قابل توجهی (75 درصد) فرایند تحلیل رفتن استخوان را در ناحیه کاشت ایمپلنت کاهش داد.

از آنجایی که محافظت از ساختار استخوان باقی مانده یکی از اصول مهم دندانپزشکی امروزیست، پیشگیری از تداوم تحلیل رفتن استخوان یک عنصر کلیدی در موفقیت درمان اوردنچر است. همچنین از آنجایی که بیشتر کاهش استخوان ظرف یک سال اول پس از کشیدن دندان رخ میدهد، بهترین حالت این است که ایمپنلت در همان سال اول از دست رفتن دندان طبیعی کاشته شود نه این که یک سال صبر کنید. بنابراین استفاده از ایمپلنت برای محافظت از استخوان خود به قدری معقول هست که این درمان را به افرادی که دندان مصنوعی معمولی دارند توصیه کنیم.

یکی دیگر از مزیتهای مهم اوردنچر بهبود قابلیت جویدن است. محققان اوردنچر دو ایمپلنتی فک پایین را با دندان مصنوعی مقایسه کرده اند و دریافته اند که تغییر عادات غذایی حاصل از تغییر دندان در پارامترهای خونی انعکاس یافته است. در این تحقیقات مشخص شد غلظت آلبومین سرم، هموگلوبین، ویتامین ب 12 و کاروتن در افرادی که اوردنچر دو ایمپلنتی داشتند افزایش قابل توجهی یافته بود اما در گروهی که دندان مصنوعی معمولی داشتند هیچ تغییری مشاهده نشد. این نتایج و داده های دیگر بالینی نشان میدهند که استفاده از یکی از ساده ترین درمانهای ایمپلنت به بیمار فرصت بهبود تغذیه و رژیم غذایی را میدهد که این امر بر سلامت عمومی او تاثیر میگذارد.

به علاوه شواهد دیگری نشان میدهد کیفیت زندگی از نظر سلامت دهان و دندان در افرادی که اوردنچر دو ایمپلنتی دریافت میکنند نسبت به افرادی که دندان مصنوعی معمولی دارند بهتر است. دیگر دندان مصنوعی حرکت نمیکند و باعث خجالت زدگی فرد در هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن نمیگردد. افرادی که از این درمان استفاده میکنند افزایش اعتماد به نفس به خاطر بهبود زیبایی چهره را نیز گزارش میکنند. این ویژگی درمان اوردنچر دو ایمپلنتی نیز اهمیت زیادی دارد و نشان میدهد این درمان توان بخشی ساده در عمل کیفیت زندگی فرد را تا حد چشمگیری تغییر میدهد.

چه افرادی میتوانند اوردنچر بگذارند؟

به طور کلی هر فردی که میتواند فرایند کشیدن دندان را با سلامت پشت سر بگذارد، میتواند اوردنچر دو ایمپلنتی استفاده کند. تمامی مرحله جراحی اغلب در یک جلسه تمام میشود اما ارزیابی دقیق و برنامه ریزی قبلی پیش شرطهای لازم برای انجام جراحی ایمپلنت هستند.
 مقطع عرضی اتصال اوردنچر بر روی ایمپلنتاوردنچر دو ایمپلنتی

در تصویر سمت چپ مقطع عرضی اتصال اوردنچر بر روی ایمپلنت را مشاهده میکنید.

افرادی که تعدادی از دندانهایشان (یا همه آنها) را از دست داده اند اما نمیخواهند دندان مصنوعی بگذارند به این دلیل که دندان مصنوعی برایشان راحت نیست یا در دهانشان جا به جا میشود و از طرفی دندانهای دیگرشان به اندازه کافی مقاوم نیست که بتوان از پروتز ثابت مانند بریج استفاده کرد، میتوانند از این درمان استفاده کنند. تحقیقات نشان میدهند افزایش سن و پوکی استخوان هیچ مانعی برای جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک ایجاد نمیکند.

آیا میتوان اوردنچر دو ایمپلنتی را برای فک بالا نیز استفاده کرد؟

خیر. اوردنچر ایمپلنتی بالا شرایط متفاوتی دارد و موفقیت و قابل پیش بینی بودن نتایج آن در مقایسه با اوردنچر ایمپلنتی پایین متفاوت است. شواهد اولیه بر اساس تفاوت در حجم استخوان، تراکم و فاکتورهای دیگر نشان میدهند اوردنچر بالا (ماگزیلاری) حداقل 4 ایمپلنت و در برخی موارد حداقل 6 ایمپلنت برای ثبات نیاز دارد. اوردنچر دو ایمپلنتی را نباید برای فک بالا استاندارد در نظر گرفت اما تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است. بنابراین هر مورد متفاوت است و به طور کلی اوردنچر فک پایین ساده تر و ارزانتر از فک بالاست.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندانی پایه ای پیچی شکل ،ساخته شده از آلیاژ تیتانیوم ، این تکنیک قابلیت بازگشت عملکرد طبیعی دندان را دارد.

TOP